REVIEW – CONTROL – SOUND REPORT

KENSINGTON NOVIM ALBUMOM VRACA KONTROLU

Nizozemski bend imena Kensington na svojoj domaćoj sceni nema konkurenciju. Koncertnu dvoranu Ziggo Dome pune drugu godinu zaredom rasprodanim koncertima godinu dana unaprijed! Čemu duguju takvu vjernost fanova i podršku, ostatku svijeta tek vrijedi saznati. Česti su gosti Szigeta, prošle godine i Exita,pa je vrijeme da prestanu zaobilaziti Hrvatsku. Četvrti album “Control” je i više nego dobar razlog.

http://www.sound-report.com/albumi/kensington-control

control gets 9 and 8 from sound report

Rating by the author of the review and by the readers of the site.

“Control” je najzrelije izdanje do sada. Prije sam ih doživljavala kao pop indie rockere koji imaju jaku energiju, savršenu tehniku i pitke stihove. Ovaj album donosi takvu promjenu da bi se svaki glazbenik koji ne mijenja makar segment svoje glazbe trebao posramiti. Eloi (vokal) stihovima više ne štedi nikoga pa ni samoga sebe (“Do I ever”,”Storms”), otkriva istine iza lovačkih priča (“Bridges”) te žali zbog ljubavi koju ne može dati (“Sorry”). Rastrganost i najveći emotivni kolaps osjeti se u “Regret”, dosad najsnažnijem ostvarenju. Ta pjesma ujedno i potpisuje novi logo benda koji je nemoguće ne povezati s još uvijek hit kaligrafijom koja asocira na serijale American horror story.

Kad govorimo o vokalnoj izvedbi, ono što je Eloi do sada prakticirao je čista tehnika. Njegova prednost je neuobičajen glas, ali ovdje se, više nego dosad, usuđuje pustiti emocije pod cijenu dovođenja glasnica do ruba.

U 11 pjesama i 40 minuta, kontinuitet Nilesovih bubnjeva je nešto što je zadržano, kao prepoznatljiva snaga benda i oslonac na kojem evidentno mogu graditi svaku pjesmu. Upravo iz tog razloga su njihovi nastupi toliko popularni, jer energija koju daju publici nije puka glasnost, nego tehnička usklađenost svih instrumenata s vokalima.

Jan, basista, dobiva svoju priliku na ovom albumu. Glazbeno iskače iz svoje dosadašnje slike, gotovo nečujnog instrumenta koji je samo podrška. Sada bass ima svoje segmente u pjesmama gdje doprinosi mračnoj noti albuma, što je najbolje što im se moglo dogoditi.

Sve pjesme imaju mračnu konotaciju. Samo “Rely On” ima pobjedničku snagu svoje prethodnice “War”, koja je požela i neke jače MTV nagrade.

Novom albumu predstoji proboj na vanjsko tržište, što ne bi trebao biti problem, s obzirom da su sve pjesme isključivo na engleskom jeziku.

Čemu tolika ranjivost, grubost i napetost koja probija zvučne zidove? Toliko emocija i hladnoće u isto vrijeme lako ukazuje na hladnoću cijelog svijeta, od aktualnih ratova, psihičkih bolesti do površnosti čovjeka koji se ogradio na virtualno postojanje i tešku introvertiranost. Zato “St. Helena” kao zadnja pjesma na albumu ostavlja rastrojenost kao završnu emociju.

Prikaz svih tih slika kroz zvuk je izuzetna moć koju Kensington izvlači iz sebe snagom volje. Ziggo Dome će ove godine tri, a sljedeće čak četiri dana zaredom odjekivati snagom glazbe. Kamo sreće da budemo počašćeni čuti ih na našem terenu.

Popis pjesama:
01.Control
02. Fiji
03. Slicer *
04. Regret *
05. All Before You
06. Sorry
07. Control
08. Rely On
09. Bridges
10. Storms *
11. St.Helena *

Top pjesme *