INTERVIEW – AD

Kensington: We willen het internationale randje aanraken
In vijf avonden trekt rockband Kensington deze week 85.000 mensen naar de Amsterdamse Ziggo Dome. Volgend jaar volgt de Johan Cruijff Arena. Zanger Eloi Youssef (30) en drummer Niles Vandenberg (36) over hun ongekende succes aan de hand van vijf thema’s.

By Stefan Raatgever
https://www.ad.nl/show/kensington-we-willen-het-internationale-randje-aanraken~a870b20f/

ZIGGO DOME
Eloi Youssef : ,,We beginnen topfit. De laatste jaren deden we voorafgaand aan onze Ziggo Dome-show steeds een toertje. Vorig jaar combineerden we dat zelfs met een nieuw album. We wilden niet meer moe aan de start komen.’’

Niles Vandenberg: ,,Ik vond drie shows achter elkaar vorig jaar al best pittig. Nu zijn het er vijf.’’

Eloi: ,,85.000 mensen komen er in totaal. Als je daarbij nog de kaarten optelt die we voor de Amsterdam Arena hebben verkocht, is dat echt surrealistisch. We weten hoe bizar groot een menigte op Pinkpop is. Dit zijn nóg meer mensen.’’

Niles: ,,We gaan meer dan ooit uitpakken. Vanwege de twee extra shows was er meer budget. Nou, dat wilden we uitgeven ook. Het moet elk jaar groter, vernieuwender. We willen het internationale randje aanraken. Daarom komt er voor de visuals iets heel speciaals vanuit Amerika. Sommige bezoekers hebben ons al eerder gezien, maar zullen toch weer verrast zijn.’’

Eloi: ,,We moeten die show nog wel spelen, hè.’’

JOHAN CRUIJFF ARENA
Eloi: ,,Optredens mogen nooit op routine gaan. Volgend jaar weer vaker in de Ziggo Dome spelen was goed geweest voor de portemonnee, maar we willen geen concerten om geld te verdienen. We willen onszelf uitdagen, dingen doen die superspannend zijn. Daar past de Arena perfect bij.’’

Niles: ,,Er kunnen maar weinig bands zeggen dat ze in een stadion hebben gespeeld. Als we dat willen, moeten we het nu doen, vonden we.’’

Eloi: ,,We waren recent met z’n allen bij de Rolling Stones en U2. Indrukwekkend, hoor. We hebben extra goed op het geluid gelet, want we kennen de bedenkelijke reputatie van de Arena op dat vlak.’’

Niles: ,,We investeren echt zoveel als mogelijk om het straks goed te laten klinken.’’

Eloi: ,,Wat er na de Arena volgt? Je moet een loopbaan vooral niet zien als een parcours waarop het allemaal alleen maar groter moet. Ik denk dat we ook van kleinere zalen weer zullen genieten. We maken ons geluk niet afhankelijk van het aantal toeschouwers.’’

Niles: ,,Ik hield wel van groot, groter, grootst, moet ik toegeven. Maar als we dit hebben gedaan, kunnen we andere stappen zetten. Misschien een ander stadion. Het Olympisch Stadion in Amsterdam bijvoorbeeld.’’

TOEKOMST
Eloi: ,,Ik weet niet of we dit op ons 40ste nog doen, zei ik eerder. En zo is het ook. In ons beroep ben je toch afhankelijk van of er mensen naar je blijven luisteren. Wat wel altijd kan, is zo goed mogelijke liedjes proberen te maken. Dat zal ik, denk ik, altijd blijven doen.’’

Niles: ,,Als ik de Golden Earring zie. Zoveel vuur nog steeds. Daar kan ik zo van genieten! Dat zijn geen oude mannen die hun geld komen ophalen. Dat is passie. Dat zou ik later ook willen.’’

Eloi: ,,Wat ik vooral bedoel is dat we ons er steeds beter van bewust zijn hoe bijzonder dit allemaal is. In het begin waren we vooral keihard aan het werk, sloegen het genieten vrijwel over. De laatste twee jaar kijken we beter naar wat we hebben. Vanuit dat trotse gevoel durf ik wel te zeggen dat ik dit mijn hele leven wil blijven doen.’’

Niles: ,,We moeten zorgen het zo lang mogelijk leuk te houden met zijn vieren. In het begin ging letterlijk alles opzij voor de band.’’

Eloi: ,,We durfden niet aan elkaar toe te geven dat ons fanatisme soms te ver ging. Natuurlijk, al dat werken gaf prettige adrenaline, maar we putten ons zelf wel langzaam uit.’’

Niles: ,,Nu permitteren we ons ook de luxe van een eigen leven naast de band.’’

INTERNATIONALE CARRIÈRE
Niles: ,,We hebben een paar toertjes gemaakt. België, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Polen en Tsjechië; dat zijn onze landen. Elk jaar komen we terug en willen we in weer iets grotere zalen spelen.’’

Eloi: ,,We zijn in New York geweest voor één show. Vlogen er vol naïef enthousiasme heen: zou er een doorbraak komen? Nu beseffen we dat je daar moet wonen om kans te hebben tegen de honderden, misschien duizenden bands die hetzelfde willen. Er moet wel concreet realisme in een droom zitten.’’

Niles: ,,En als je daar bent, staat het in Nederland stil, hè. Voorlopig blijven we dus hier. Maar als er echt een goed plan ligt, willen we het best proberen.’’

Eloi: ,,Je moet jezelf ook niet opdringen. We kijken waar mensen ons interessant vinden en investeren dan. Amerika heeft wel een prachtige reputatie, maar in Polen troffen we superenthousiaste mensen met wie we een klik voelden.’’

KRITIEK
Eloi: ,,Ik weet best dat een deel van de Nederlandse pers nogal negatief over ons schrijft, maar ik lees helemaal niets meer. Wat er straks ook over de Ziggo Dome wordt beweerd, het zal mij niet bereiken. Die stukken hebben namelijk helemaal niets met onze show te maken. Prima dat iemand een eigen mening heeft, hoor. Maar die avond laat ik er achteraf niet door veranderen. Vroeger las ik recensies nog om te kijken waar we onszelf konden verbeteren. Maar meestal hebben we dat zelf toch iets beter door, heb ik bemerkt.”

Niles: ,,Ik vind die stukken wel interessant om te lezen. Of ze nou positief of negatief zijn, ik probeer me erin te verplaatsen.’’

Eloi: ,,Nee, ik zeg het niet omdat kritiek me pijn doet. Ik heb recensies van ons laatste album Control gelezen. Sommige waren heel negatief. Dat kon ik van me laten afglijden. Die stukjes klopten voor mijn gevoel gewoon niet. Het waren heel persoonlijke aanvallen, puur effectbejag. Daarom denk ik nu: het enige wat belangrijk is, is wat onze fans ervan vinden.’’