RECENSIE – YOUTH

KENSINGTON – YOUTH
by Lennaert Rooijakkers

Het kan nog alle kanten op met Kensington

http://www.kindamuzik.net/recensie/kensington/youth-2454/17986/

youth ep album cover

Hoeveel bands kan een mens opnoemen die zich kenmerken door hoekige gitaarriffs, samenzangrefreintjes en teksten doorspekt met teenangst-issues? Ja, dat zijn er heel wat, hè? Word je bij de gedachte al moe?
Het Utrechtse Kensington lijkt het niets te deren en biedt met Youth een ep die er bol van staat, maar die toch best lekker klinkt. In bepaalde contreien noemt men het kwartet zelfs the next big thing. Dat gaat misschien wat ver, of komt dat juist door de schaarse concurrentie die zij in Nederland binnen hun genre te dulden hebben?
Wat vaststaat is dat Kensington een hardwerkende band is die veelvuldig op de planken staat. Dit zorgde al voor de nodige media-aandacht (zelfs in de AvantGarde), single ‘Youth’ werd uitgeroepen tot beste Utrechtse song van 2008 en een grote landelijke radiozender noemt ze serieus talent. Een mooi compliment voor het verrichte harde werk.
Nu is het de Utrechters, na het uitbrengen van twee eerdere ep’s, dan ook echt menens; ze trokken zelfs Steve Fallone (TV on the Radio, The Strokes, Foals) aan om de ep te masteren. Youth heeft dan ook een tot in de puntjes verzorgd geluid: energiek, fris en aanstekelijk. Helemaal zoals bandjes als Kensington en hun Britse evenknieën zich graag profileren.
Geschoeid op deze leest biedt Youth vier knappe gitaarpopnummers. Met bij vlagen charmante passages die je rechterbeen automatisch op de maat doen meebewegen. Als toetje bevat het schijfje een remix van ‘Safe’ (die stiekem beter is dan het origineel) door stadsgenoten Nobody Beats the Drum.
Toch wel geinig dat Kensington, maar desondanks knaagt er iets: hoe makkelijk doorstaat dit de tand des tijds? En wat heeft Kensington te bieden dat bands als The Wombats en The Pigeon Detectives – die in eerste instantie in dezelfde categorie werden geplaatst en waar je nu je schouders voor ophaalt – toch niet in zich hadden?
De heren hebben in ieder geval een tijdje om het voordeel van de twijfel aan hun zijde te krijgen, mits ze hard blijven werken. Het uitbrengen van hun eerste langspeler later dit jaar lijkt een geschikt moment om de balans nogmaals op te maken.