RECENSIE – BORDERS

KENSINGTON – BORDERS
by Roel

stijl: indierock/pop
wat: cd
label/eigen beheer: Bladehammer/EMI

http://www.musicfrom.nl/magazine/recensies/35293/kensington-borders.html#.T9pKYdtXv9J

borders album cover
Bij de jaarlijstjes eind 2008 tipte ondergetekende Kensington voor 2009, alleen nam die band meer tijd dan verwacht voor het eerste echte album zodat de tip niet helemaal uit de verf kwam. Of de groep er goed aan heeft gedaan extra tijd te besteden aan ‘Borders’ en ondergetekende niet al te zeer in zijn hempie blijft staan komen we nu te weten nu het albumdebuut dan eindelijk is verschenen.

Het uitstel is voor een deel te wijten aan het feit dat het viertal naar Engeland toog om daar met een aantal mensen van naam te werken. Zo is het album geproduceerd door James Kenosha in de studio van Nick ‘Peanut’ Baines, de toetsenist van Kaiser Chiefs. De mastering was in handen van een andere Engelsman, John Davis (onder andere U2, Arctic Monkeys en Snow Patrol). Daar heeft het kwartet beslist goed aan gedaan. Kensington maakt namelijk duidelijk muziek uit de school van Arctic Monkeys en Kaiser Chiefs en hoe ze zo’n geluid moeten vangen weten ze in Engeland maar al te goed. Overigens heeft de band wel degelijk een eigen geluid, ook al hoor je wel waar de mosterd vandaan komt, toch kent het materiaal een overduidelijk Kensington-stempel. Dat wordt vooral veroorzaakt door de kenmerkende meerstemmige vocalen en de al even zo meerstemmige gitaarpartijen die op deze productie dan ook nog eens kraakhelder klinken ook al gaat het viertal noisy elementen zeker niet uit de weg.

Tot zover het geluid, want je kunt nog zo’n fijn geluid hebben en productietechnish alles op orde hebben, als het songmateriaal geen ruime voldoende haalt heb je nog geen winnaar in handen. Kort en goed, de liedjes van het Utrechtse gezelschap zijn verslavend lekker. Al na twee/drie keer draaien zitten de songs in je hoofd en gaan ze vervolgens alleen maar groeien! Binnen no-time kun je de refreintjes meezingen en ontdek je bij elke draaibeurt weer nieuwe elementen. Dit ook omdat er in elke liedje spannende zaken voorkomen. Er is volop variatie in tempo en dynamiek en die gitaren doen bepaald avontuurlijke dingen.

Nij vijf keer draaien weet je met zekerheid dat je met één van de beste releases van het jaar in dit genre te maken hebt. Ook al is muziek natuurlijk geen wedstrijd, toch wint Kensington overduidelijk van het enigszins vergelijkbare Go Back To The Zoo. Als je dan in ogenschouw neemt welk een aandacht die hebben gekregen de laatste tijd, moet er voor Casper, Eloi, Niles en Jan toch ook een bijzonder mooie toekomst in het verschiet liggen. Voor dit festivalseizoen komt deze ‘Borders’ wat te laat, maar laten we dan maar afspreken dat het kwartet op Noorderslag 2011 iedereen gaat overtuigen en volgend jaar de naam is die we op bijna alle festivals gaan terugzien. Die ‘Borders’ zijn er namelijk vooral om doorbroken te worden.

aantal tracks: 12
speelduur: 42:20 minuten