INTERVIEW – UITGELICHT: KENSINGTON

UITGELICHT: KENSINGTON

http://www.utrecht-roxx.nl/?p=431

De Utrechtse indierockband Kensington doet het momenteel erg goed. Op 24 februari staan ze in het kader van hun “No Borders” headline tour in Tivoli de Helling. Een goed moment om deze succesvolle band eens uit te lichten.

Kensington bestaat al zo’n vijf jaar. Maar het gaat pas echt voor het viertal lopen als ze in 2008 de EP “Youth” uitbrengen. Dit levert de band uit Utrecht een platendeal op en vele uitverkochte shows met o.a. Razorlight en The Wombats. De band wordt door 3FM verkozen tot Serious Talent. In de zomer van 2009 reist de vierkoppige formatie af naar Leeds om daar hun debuutalbum op te nemen. Kensington doet in juni 2010 de voorprogramma’s van zowel Coheed and Cambria als Bombay Bicycle Club.

In juli 2010 brengt Kensington haar debuutalbum “Borders” uit via Bladehammer/EMI. Het album is geproduceerd door James Kenosha in het Engelse Leeds, in de studio van Nick ‘Peanut’ Baines, de toetsenist van Kaiser Chiefs. De mastering is in handen van een andere Engelsman, John Davis (o.a. U2, Arctic Monkeys en Snow Patrol). Op 17 juli 2010 wordt de debuut CD officieel gelanceerd in een uitverkochte Ekko in Utrecht.

We spreken met Casper Starreveld en gaan eerst even terug in de tijd. De eerste keer dat we Kensington zagen optreden was op Geinbeat. Dat is al weer bijna 5 jaar geleden.

Wat kan je je nog herinneren van dat optreden?

“Poeh, haha, het was heeeel warm die dag, volgens mij is dat een van de weinige optredens die we gedaan hebben met een zonnebril op. Er zijn nog wel foto’s van…”

“We hadden een bandwedstrijd gewonnen, daar deden we toen nog wel eens aan mee. Een handige manier om als jonge band aan gigs te komen.”

“Na het optreden gingen we drinken en in het gras zitten naar andere bandjes kijken, volgens mij was het wel relaxed.”, aldus Casper.

Hij vertelt dat ze binnen de band een redelijk uiteenlopende smaak hebben. Eloi houdt bijvoorbeeld veel van rustige indie dingen zoals Devendra Banhart, Sufjan Stevens, Isbells en Balthazar. Drummer Niles is weer meer van het stevige werk, zoals Everytime I Die, Deftones en Nirvana. Bassist Jan zit aan vuige kant, Nick Cave, Kyuss, Fugazi.. Casper zelf heeft een voorliefde voor wat poppy dingen, zoals Two Door Cinema Club en Bloc Party. Maar er zijn ook wel bands die we allemaal vet vinden, zoals Foals, The Maccabees, Bombay Bicycle Club, Queens of the Stone Age, Arctic Monkeys en Arcade Fire.

We vragen wat zijn favoriete uit de regio Utrecht zijn. Casper vindt I Am Oak, Nobody Beats The Drum en The Medics tof. “Die laatste doen trouwens onze support in Tivoli op 24 februari.”

De echte doorbraak van Kensington komt met de debuut cd “Borders”. De cd is in Engeland opgenomen. Welke voordelen had het om in het buitenland op te nemen?

Casper: “We hebben het opgenomen in Leeds, UK, we hebben daar echt dik 2 maanden gewoond. In een achterbuurt, waar joyrides voor je deur eindigen en kleine mannetjes in trainingspakken je ruiten ingooien. Dat is heel belangrijk geweest voor het schrijfproces, je bent uit je normale wereldje getrokken, veel wat op Borders staat is daar nog ontstaan. Een beetje die Engelse vibe pakken, dat vonden we heel belangrijk. En natuurlijk had producer James Kenosha een totaal andere visie dan de meeste Nederlandse producers, Engelsen zijn toch wat muziek betreft wat losser en leiper, vinden wij erg tof.”

Kensington is de laatste tijd heel erg goed in het nieuws. Ze waren in het Glazen Huis, speelden op Noorderslag, waren te zien in DWDD en binnenkort strijden de bandleden 2 tegen 2 in het TV programma Lingo. Wat is het hoogtepunt van het laatste half jaar voor jullie zelf?

“Noorderslag was wel het weekend waar een lange voorbereiding, een hoop hard werken en een hoop lol tot een soort climax kwam. We hebben gewoon 4 dagen lang gefeest, met als hoogtepunt de show zelf, die superlekker ging. DWDD was ook erg tof om mee te maken, super ontspannen sfeer daar, iedereen is oprecht aardig en geïnteresseerd, nog een half uur na staan praten met Nico Dijkshoorn, ook gitarist, topgast.”

Kensington heeft ook al concerten in het buitenland gespeeld. En ook dat ging de heren goed af. Casper vertelt, “Frankrijk was erg tof, daar hebben we wel indruk gemaakt volgens mij, want we hebben alweer nieuwe aanbiedingen daar lopen. Daarnaast zijn we nu ook af en toe in België aan het spelen, daar wordt het ook goed opgepikt, dus het gaat de goede kant op. We willen in (nabije) toekomst ons steeds op het buitenland gaan richten, wij denken dat we wel een potje kunnen breken…”

De cd presentatie was vorig jaar in een uitverkochte Ekko. Nu gaan ze in Tivoli de Helling een concert geven. Wordt het de volgende keer als headliner in Tivoli aan de Oudegracht?

“Als het aan ons ligt wel natuurlijk!”

“Het is toch de plek waar je al jaren op donderdagavond biertjes naar binnen giet, we hebben er al eens gestaan met Bombay Bicycle Club, dat was kicken, maar om op eigen kracht de Oudegracht uit te verkopen lijkt me helemaal te gek!”

“Eerst maar eens de Helling vol krijgen, maar de kaartverkoop gaat erg lekker. Ik zou mensen willen aanraden om echt een kaart in voorverkoop te gaan halen, want het zou zomaar kunnen dat het op de avond zelf uitverkocht is.”

Tot slot vragen we wat de fans kunnen verwachten op 24 februari in Tivoli de Helling.

Heeft dit concert nog een speciaal tintje voor jullie of is het gewoon één van de concerten op deze headline tour?

“Het is natuurlijk wel een speciale show, omdat het onze thuisstad is, hoop vrienden dus, die komen kijken. Ook doen we in samenwerking met Hyves een exclusieve akoestische showcase in het café, ‘s middags voorafgaand aan de show, dat wordt ook wel tof en knus. Verder, we gaan wat nummers spelen die we nog niet (vaak) live hebben gespeeld, alles gaat een stapje verder bij deze 6 shows, we zijn nu al aan het repeteren, het wordt erg, erg vet. En hopelijk erg, erg druk, haha!”