KENSINGTON DOET GUERILLA ACTIE OP EXIT

KENSINGTON DOET GUERILLA ACTIE OP EXIT
Door Nico van der Plas / Foto: Michel Schnater

kensington exit festival servie

http://oor.nl/#specials/155/kensington_doet_guerrilla_actie_op_exit

De heren van Kensington werden uitgeroepen tot Kink FM’s ‘festivalambassadeur’ en zo kon dit opkomende Utrechtse bandje ineens een show doen op het gerenommeerde Exit Festival in Servië. Althans, eerder een showcase, slechts een half uur werd er gespeeld. ‘Zonder soundcheck, gewoon inpluggen en knallen.’

Hij vindt het een doolhof, dat festivalterrein van Exit. Drummer Niles Vandenberg verloor zichzelf in de paadjes en gangen van het Petrovaradin fort aan de Donau. ‘In elk hoekje van dit complex heb je wel een podium, overal is muziek, echt een waanzinnige plek om te zijn.’ En daar draagt ook Kensington dit jaar haar steentje aan bij.

Door luisteraars van Kink FM werd de Utrechtse band uitgeroepen tot festivalambassadeur; zo werd er een klein optreden gegeven toen Kink FM-prijswinnaars met de bus naar Servië vertrokken en doet de band nu ook een kleine show op het festival zelf. ‘We hebben al op festivals in België en Frankrijk gestaan’, vertelt zanger Casper Starreveld een paar uur voor de show, ‘maar vandaag is echt de eerste testcase hoe Kensington het doet op een groot internationaal festival. En dat terwijl we weinig tijd hebben, we kunnen niet soundchecken en spelen maar een half uur. Het is echt een guerrilla-actie die we hier doen; inpluggen, spelen en weer wegwezen.’

En dan verder feesten. Met namen als Arcade Fire, Pulp, Jamiroquai, Editors, Portishead en Beirut is het vierdaagse Exit Festival, waar dagelijks zo’n 45.000 bezoekers op af komen, één van de betere Europese festivals. ‘Nou, we moeten morgen weer in Nederland optreden, vannacht vliegen we alweer terug’, zucht Vandenberg. ‘We hebben gisteren wel Arcade Fire en Beirut gezien, dat was erg mooi.’ Voor Kensington is het nu zaak de stijgende lijn door te trekken. ‘Kink FM heeft ons deze kans gegeven, volgend jaar willen we op eigen kracht naar de Europese festivals. We zijn al bezig met een nieuwe plaat, daar hebben we grote plannen mee. Overigens zijn we voordat we naar Exit gingen gevraagd voor een ander buitenlands festival, het Rockin’ Land Festival op 24 juli in Indonesië. Dat moet ook weer een hoogtepuntje worden.’