LIVE RECENSIE – TIVOLI OUDEGRACHT – HEADLINE TOUR

KENSINGTON @ TIVOLI OUDEGRACHT, UTRECHT
by Laurien Piek

http://www.roarezine.nl/2012/04/11/kensington-tivoli-oudegracht-utrecht/

Vandaag staat het Utrechtse Kensington op het programma. In 2008 was de band nog voorprogramma van Razorlight in WATT, Rotterdam. Nu staat het gezelschap als hoofdact in hun hometown. De band is genomineerd voor de 3FM Awards in de categorie ‘Best Rock’ en de uitslag daarvan wordt bekendgemaakt op 12 april. Hunting The Robot uit Eindhoven komt ons opwarmen.

De dj draait alvast een aantal indie-gerelateerde tracks om ons in de sfeer te brengen. Dan is het tijd voor de supportact van vanavond. De dynamische groep ziet er charmant uit in hun zorgvuldig uitgezochte outfits. Ieder dragen ze een jasje met daaronder een chique blouse, dichtgeknoopt tot aan het laatste knoopje. De muziek is feestelijk en daagt ons uit voor een dansje. De gemiddelde leeftijd van de jongens ligt rond de zeventien jaar, hoewel de band behoorlijk volwassen overkomt. Ze vermaken ons enorm met hun energieke uitvoeringen. Een prima start van de avond.

Er volgt een langdurige break, tot op het verrassende moment dat de gordijnen open gaan en het podium weer zichtbaar wordt. Er hangt een prachtig doek met de print van Kensington’s nieuwe album Vultures, dat op 11 mei uitkomt. Het doek bekleedt het hele decor, geen wonder dat wij iets langer in spanning werden gehouden.

Kensington komt op en zet het nummer ‘Safe’ van de EP Youth (2008) in. Met deze opzwepende melodie en poëtische tekst, proef je meteen de kenmerkende ingrediënten van Kensington: de melancholische harmonieën en uitgelijnde rifjes met een filosofische boodschap. Dat klinkt misschien wat braaf, maar Kensington combineert die eigenschappen met ruige drums en springerige beats. Het viertal speelt een aantal songs van het album Borders (2010) en laat ons voorproeven van Vultures.

Het is wel te merken dat dit de thuisbasis is van de mannen. Luid gejoel en koosnaampjes klinken door de zaal en de band voelt zich erg op hun gemak. ‘Dit is echt een van de beste concerten ever, ever, ever’, aldus zanger Eloi. Het optreden staat als een huis, ieder spelen ze even strak. De toegift bestaat uit: ‘We Are The Young’, ‘The Heart Of It’ en ‘I Was Too Scared’, waarna een verzameling van bombastisch geluid de show afsluit.

De echte Kensington-fans hebben één grote verandering tijdens hun ontwikkeling niet gemist. voormalig Leadzanger en gitarist Casper ruilde zijn plek in met Eloi, gitaar en backing vocals. Eloi kwam er met de tijd achter dat zijn zang ook wel op de voorgrond zou passen en zijn stem ontwikkelde zich steeds meer. Casper kan zich ook goed vinden in achtergrondzang en daarmee is de wisseling heel natuurlijk gegaan. Het verschil is zeer subtiel en het effect is dat de band weer wat frisser klinkt.