INTERVIEW LIVEXS SEPTEMBER

interview livexs september 2012

KWALITEIT MAAKT TOEVAL MINDER BEPALEND
by Jeroen Bakker

http://www.livexs.nl/2012/40699/interviews/interview-kensington-kwaliteit-maakt-toeval-minder-bepalend/

Het gesprek met Eloi en Jan, respectievelijk zanger/gitarist en bassist van de band, had eigenlijk al eerder plaats moeten vinden, maar de band heeft een drukke agenda. De clubtournee start weliswaar pas in september, maar het festivalseizoen is in volle gang. Toen we eindelijk een datum hadden geprikt werd het interview uitgesteld. Kensington verbleef in de studio in Berlijn, en dat bezoek liep wat uit. Kan gebeuren, maar wat doen de jongens nu alweer in de studio? Het nieuwe album is pas net uit! De creatieve bodem is echter nog lang niet bereikt, zo blijkt. “Er waren plotseling weer enkele ideeën. Aangezien onze producer deze studio beheert en het maar een kleine moeite is om naar Berlijn te rijden leek het ons wel een goed plan,” zegt Eloi. “Of het materiaal voor een nieuw album wordt gebruikt weten we nog niet.”

Dat klinkt erg vrijblijvend, terwijl de jongens toch echt wel lijken te weten waar ze mee bezig zijn. Maar er zit meer achter: “Iedereen heeft zijn eigen expertise en wil dat zijn bijdrage perfect in de eindmix naar voren komt. Waar andere bands genoegen nemen met minder blijven wij op zoek naar het allerbeste geluid. We hebben geluk met de mensen waarmee wij werken. Het zijn ervaren vaklui die vanuit het bandperspectief denken.”

Guus Meeuwis verklaarde onlangs bijzondere gevoelens te hebben toen hij tijdens zijn opnamen in The Abbey Road Studios voor het urinoir stond waar ook John Lennon ooit in gewaterd moet hebben. Go Back To The Zoo week net als Kensington uit naar Berlijn, Ilse DeLange verbleef enige tijd in Nashville en Racoon deed het in Liverpool. Wat is het voordeel van opnemen in den vreemde?

“Een andere omgeving werkt inspirerend. Het doet iets me je. We hebben Vultures geschreven in Londen, maar we zijn voor het album ook naar Berlijn en New York geweest. Voor de prijsverschillen met de Nederlandse studio’s hoef je het niet te laten,” meent Jan.

TOEVALSFACTOR
Het klinkt allemaal als een jongensboek, maar laten we eerlijk zijn: ondanks een zeer succesvolle eerste tournee door heel Nederland en veel airplay op diverse radiozenders is de stap naar de belangrijkste festivals – Lowlands en Pinkpop – tot op heden uitgebleven. Dat moet een teleurstelling zijn. Eloi: “Het is jammer, maar uiteindelijk kan je het alleen bij jezelf zoeken. We hadden uiteraard bepaalde verwachtingen en echt begrijpen doen we het niet, maar ik ben van mening dat de toevalsfactor, door telkens hoge kwaliteit te leveren, steeds minder bepalend zal blijken.”

Het zelfde geldt volgens Jan voor een eventuele buitenlandse doorbraak. “We hebben daar eerlijk gezegd nog niet heel veel werk van gemaakt. We kregen wel veel enthousiaste reacties tijdens ons eerste optreden in Amerika, maar het heeft uiteindelijk niets opgeleverd. Als je daar voet aan de grond wil krijgen moet je met een gedegen plan komen. Wij zijn niet zo bezig met onze eigen hype creëren. Het gaat daarom misschien niet zo snel, maar ik geloof dat het allemaal wel een keer komt. Het voordeel is: er blijft nog iets over om te kunnen bereiken.”

TATOEAGES
In eigen land zit de liefde bij de ‘Fansingtons’ stiekem al behoorlijk diep. Het schijnt dat de eerste Kensington-tatoeages al zijn gezet. “Een groter compliment bestaat er niet,” lacht Eloi. “Zoiets verplicht je trouwens wel om door te gaan als band.”

Wellicht dat enige publiciteit op een ander niveau uitkomst kan bieden. Het Braziliaanse fotomodel Ana Araujo, vriendin van Rolling Stone Ronnie Wood, is te zien in de clip van de nieuwe single No Way Out. Voor deze rol vroeg de 30-jarige schone toestemming aan Wood. Die vond het geen enkel probleem: de 64-jarige rockveteraan blijkt zeer gecharmeerd te zijn van Kensington.

Hoe de band aan dit soort contacten komt is vanzelfsprekend volgens Eloi: “Via Mick Jagger natuurlijk.”