DE STUDENTENTIJD VAN KENSINGTON – HI BLOG

DE STUDENTENTIJD VAN KENSINGTON

Als je denkt dat Kensington weer zo’n typisch gevalletje‘’Nederland speelt Engelse band na’ is, heb je het mis. Zanger-gitarist Eloi Youssef (26), zanger-gitarist Casper Starreveld (27), bassist Jan Haker (26) en drummer Niels Van den Berg (32) veroveren met hun pakkende meezingrock het Nederlande muzieklandschap en worden door critici bestempeld als the next big thing. Vorig jaar sleepte ze nog de MTV EMA 2013 Best Dutch Act award in de wacht en 3FM-Awards voor beste live-act, beste album en de Serious Talent Award. Op dit moment zit de band voor zeven weken in Berlijn, om te werken aan hun nieuwe album.

#Throwbackthursday
Nu maken ze zelf fijne meezingrock, maar waar luisterde de heren zelf naar toen ze student waren? Hi ging naar Berlijn en sprak met Jan en Casper en nam ze mee terug naar hun studententijd in de stad Utrecht.

Wat heb je gestudeerd?
Jan: Filosofie aan de Universiteit Utrecht. ‘’Ik heb net niet mijn bachelor gehaald. Want ik wist al snel dat ik de studie niet kon afmaken, omdat de band altijd op nummer 1 stond. Toch vind ik het leuk dat ik het een paar jaar heb kunnen doen. De leukste vakken vond ik taalfilosofie, logica en wetenschapsfilosofie. Ik vond het interessant om na te denken over de relatie tussen taal, betekenis en onze manier van denken, en wetenschapsfilosofie vond ik boeiend vanwege de filosofische vraagstukken die er bestaan binnen ‘gewone’ wetenschapsgebieden zoals psychologie, natuurkunde of biologie. Minder leuk vond ik geschiedenis van de filosofie, dat was uiteraard verplicht, maar was veel stampwerk en veel feiten onthouden.

Casper: Audio Engineering aan de School Of Audio Engineering (SAE) in Amsterdam. Officieel geen echte studie, het is namelijk een wereldwijd particulier instituut, maar het is vergelijkbaar met Hbo-niveau. Je kan uiteindelijk ook een PhD behalen als je een master wenst te doen. Ik heb dat niet gedaan. Het leukst vond ik de praktische vakken, waar we echt in de studio aan de slag gingen met de studio apparatuur. Maar nog belangrijker: liedjes, composities van mensen. De menselijke factor blijft toch het belangrijkst, zeker nu je bijna alles digitaal kan. Die processen waarin je ging kijken hoe je een liedje het best op tape kon krijgen is in feite waarom ik de opleiding ging doen, dus logischerwijs was ik daar het meest geboeid door. Ik vond de droge natuurkunde over geluid wat minder. Zo technisch wilde ik muziek nou ook weer niet zien..

Hoe heb je je studententijd beleefd en welke muziek staat symbool voor die periode?
Casper: Ik denk dat ik niet echt een normale studietijd heb gehad, we traden toen namelijk al best veel op, maar ik kreeg wel wat mee van het echt studentikoze via m’n vrienden. Ik luisterde op de middelbare school vooral punkrock. In m’n studententijd begon ik meer verschillende genres te ontdekken, door bands als Radiohead, Bloc Party, Sufjan Stevens, Arctic Monkeys, UnderOath en Ben Folds verbreedde m’n muzieksmaak.

Jan: Ik heb denk ik ook niet een hele doorsnee studententijd beleefd omdat ik vaak direct na het college het repetitiehok indook en niet vaker dan nodig op de universiteit was te vinden. Wel weet ik dat ik tijdens die periode een beetje muziek uit de 80s en 90s begon te ontdekken, ik luisterde naar punk en postpunk zoals Fear, Hüsker Dü, Fugazi en Black Flag. Ook vond ik progressieve bands zoals King Crimson heel vet. Daarnaast waren er altijd bands waar we met de hele band veel naar luisterden, zoals Arctic Monkeys, Franz Ferdinand en Kings Of Leon.

Wat zijn jullie favoriete nummers uit jullie studententijd?
Jan: Fugazi – Waiting Room , Black Flag – It’s All Up To You, King Crimson – One More Red Nightmare, Franz Ferdinand – Take Me Out, Kings Of Leon – Molly’s Chambers.

Casper: Bloc Party – Banquet, Radiohead – Idiotheque, Arctic Monkeys – When The Sun Goes Down, Sufjan Stevens – Casimir Pulaski Day, Ben Folds – Bastard.

Last but not least: een wijze les voor alle lezers?
Casper: Als je iets doet wat je echt leuk vindt, dan werk je er het allerhardst voor, denk dus goed na over je keuzes. Soms is de weg van de ogenschijnlijk meeste weerstand makkelijker dan het voor de hand liggende pad.

Jan: Ga studeren wat je interessant vindt, en niet zomaar datgene waarvan je denkt rijk te worden of wat je ouders of je omgeving van je verwachten. Als je er de tijd voor hebt, onderneem iets naast je studie, soms kom je op die manier achter interesses waarvan je eerst helemaal niet wist dat je ze had.

https://www.hi.nl/blog/de-studententijd-kensington-110