SCHOOLKINDEREN EN BN’ERS GEVEN DE VRIJHEID DOOR

KENSINGTON GEEFT DE VRIJHEID DOOR

SCHOOLKINDEREN EN BN’ERS GEVEN DE VRIJHEID DOOR

14 april 2014
‘’Vier en vijf mei zijn indrukwekkende dagen. Het is zowel feesten als herdenken. Zanger-gitarist Casper Starreveld: “Onze grootouders hebben letterlijk moeten vechten voor de vrijheid. Dankzij hen maken we de muziek die wij willen.” Rockband Kensington hees de vlag met de fakkel van 4 en 5 mei op basisschool Kathedrale Koorschool in Utrecht. De band, dit jaar Ambassadeurs van de Vrijheid voor de Bevrijdingsfestivals en winnaar van de 3FM Awards 2014 als beste rock artiest van Nederland, deed dat samen met kinderen van groep 7. De actie staat in het teken van de campagne Vrijheid geef je door van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Naast Kensington hesen ook andere BN’ers de vlag van 4 en 5 mei op basisscholen: Pierre Wind in Den Haag, SpangaS-acteur Lennart Timmerman in Amsterdam, acteur Quintis Ristie in Rotterdam en de heer Karel Loohuis, burgemeester van het Drentse Hoogeveen.

In totaal hebben 4900 basisscholen in Nederland de vlag van 4 en 5 mei ontvangen. De scholen kregen de vlag, samen met fakkelstickers, cadeau bij het boekje Vrijheid geef je door. Dit Nationaal Aandenken is bedoeld voor leerlingen van groep 7. Voor veel kinderen is dit een eerste kennismaking met 4 en 5 mei, met verhalen over de Tweede Wereldoorlog, vrede, vrijheid, democratie en rechtsstaat. Door de vlag te hijsen laten scholen zien aandacht te besteden aan herdenken op 4 mei en het vieren van de bevrijding en de vrijheid op 5 mei. Als de fakkelvlag op het schoolplein wappert weten ouders en verzorgers dat ze een fakkeltje kunnen ophalen bij de leerlingen van groep 7.