BEVRIJDINGSDAG – INTERVIEW – AD

KENSINGTON OP HELIKOPTERTOUR: ‘HET IS BIJNA EEN OVERDOSIS’
by Mark Roos

kensington op helikoptertour

Met tal van 3FM Awards, een MTV EMA-Award en overvolle concertagenda’s was het al een ongelooflijk jaar voor Kensington, maar met de helikoptertournee langs vijf Bevrijdingsfestivals voegt de Utrechtse rockgroep in ieder geval een letterlijk hoogtepunt toe aan haar carrière.

Met Douwe Bob en Gers Pardoel is Kensington dit jaar ‘ambassadeur van de vrijheid’, wat er in de praktijk op neerkomt dat je op 5 mei per helikopter kriskras het land doorscheurt voor optredens en dat je naar buiten toe het gedachtegoed van de Bevrijdingsfestivals uitdraagt. Het is wel besteed aan Casper Starreveld, Eloi Youssef, Niles Vandenberg en Jan Haker van Kensington.

Met bibberende knietjes en de slaap nog in de ogen staan ze om 9.00 ‘s ochtends paraat op vliegbasis Gilze-Rijen voor een dagvullend programma. In een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht gaat de reis naar achtereenvolgens Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Den Bosch, waarna als toetje per auto ook nog even het Bevrijdingsfestival in Roermond wordt aangedaan.

Trip
‘Dit is gewoon letterlijk een trip,’ zegt Starreveld met opgewonden stem. ‘We hebben een rondje Schiphol gedaan, waarbij de mensen die de verkeerstorens bemanden naar ons zwaaiden. We hebben in Amsterdam boven de meest waanzinnige dakterrassen gevlogen en hebben een paar rondjes gemaakt boven ons eigen Utrecht.’

Vandenberg: ‘Eigenlijk heb ik hoogtevrees, maar ik heb nu in een tuigje vastgegespt uit de open deur van de heli gehangen. Wat een kick! Je zou die optredens bijna ervaren als tussendoortjes. Hoewel optreden voor 80.000 man in Haarlem je als muzikant ook niet helemaal onberoerd laat.’ Starreveld: ‘Normaal krijg je een adrenalinekick van het spelen, maar nu krijg je ook nog eens een kick van die helikoptervluchten. Het is bijna een overdosis, mijn hart heeft het echt zwaar vandaag.’

Star struck
Kensington was niet alleen gisteren van 9.00 tot 23.30 uur druk in touw; eergisteren begon het ambassadeurschap al tijdens Dodenherdenking bij in de Nieuwe Kerk en op de Dam. ‘Ook verschrikkelijk indrukwekkend,’ zegt Starreveld. ‘Ik ben niet zo snel star struck, maar het deed me echt wat om vijf rijen achter de koning en één rij achter Buma, Samsom en Rutte te zitten. En okee: we zaten naast Douwe Bob en Gers Pardoel, ook heel eervol.’

Vandenberg: ‘Ik hou thuis altijd 2 minuten stilte, maar kijk zelden naar de ceremonie. Het viel me nu echt op hoe geladen en integer de sfeer is tijdens de herdenking.’

Ray-Ban laten vallen
Maar het hoogtepunt was toch wel vandaag. De band heeft wel eens drie keer op een dag opgetreden, maar vijf keer is ook voor hen wat veel. Na de werkelijk adembenemende stunttocht tussen Utrecht en Den Bosch, waar de heren van defensie voor de lol nog wat extra ‘sportieve bochtjes’ boven beide steden maken die zorgen voor oorlog in de maagstreek, bekennen Haker en Youssef flink moe te zijn.

Laatstgenoemde, die zijn Ray-Ban-zonnebril ergens boven Utrecht uit de helikopter heeft laten vallen, vergelijkt zijn gemoedstoestand met die na een dagje Walibi Flevo. ‘Mijn gevoel zegt dat ik nog wel een paar ritjes in die heli wil, maar mijn lijf vindt het echt genoeg zo. Als ik nu een uurtje rust neem, val ik in slaap en word ik voorlopig niet wakker. Maar we moeten er nog fucking twee, dus dat wordt doorbeuken op de adrenaline.’

http://www.ad.nl/ad/nl/1002/Showbizz/article/detail/3649384/2014/05/05/Kensington-op-helikoptertour-Het-is-bijna-een-overdosis.dhtml