INTERVIEW – FACECULTURE

KENSINGTON DOOR GOUDEN SINGLE VOL VERTROUWEN

Na een lange tour van het tweede en succesvolle album Vultures besloot de Nederlandse rockband Kensington snel de studio in te gaan om het derde album Rivals op te nemen. Er was van te voren wel wat twijfel. ‘Vultures was een succes en nu gaan mensen uitkijken naar het derde album. Ze zullen zich af gaan vragen of we het wel waar kunnen maken.’ Die twijfel en druk viel al snel van de bandleden af. De eerste single Streets werd meteen goud. “Dat geeft je vertrouwen voor de rest van het album.’

Kensington wordt gevormd wanneer de band Quad in 2005 uit elkaar valt. De overgebleven bandleden, bassist Jan Haker, gitarist/zanger Casper Starreveld en drummer Lucas Lenselink, besluiten gitarist/zanger Eloi Youssef voor de band te vragen. Twee jaar later brengt de band de eerste EP uit, Kensington, waarna Lenselink wordt vervangen door Niles Vandenberg. Het eerste album Borders in 2010 is geen doorslaand succes. Opvolger Vultures met de hit Home Again is dat wel. Nu ligt de nieuwe plaat Rivals in de winkel.

Makkelijk gingen de opnames van het album niet. De band voelde dat het terug moest naar de magie van het begin met drummer Vandenberg. ‘Maar dan zonder in herhaling te vallen. Je kan daardoor je creativiteit op slot zetten’, legt Vandenberg uit. Dat gevoel kwam terug toen de band het nummer All For Nothing opnam. ‘De demo die we van dat nummer hebben opgenomen is echt precies hetzelfde als die nu op de plaat staat. Dat betekent dat je meteen iets hebt dat je goed vindt’, aldus zanger Youssef.

Creatieve flow
De aanpak van de bandleden naar elkaar toe is sinds Rivals verandert. Waar de bandleden zich vroeger vooral met elkaar bezighielden hebben ze met dit album de inspiratie bij zichzelf gezocht. ‘Je kan iemands creatieve flow kapot maken door alleen te zeggen dat je het niet zo vet vindt. Maar als je iemand gewoon de ruimte geeft dan komt diegene er altijd wel uit. Je moet alleen een beetje vertrouwen in elkaar hebben’. zegt Youssef.

Kensington timmert al sinds 2005 aan de weg en kende met het tweede album Vultures de doorbraak waar ze lang op hadden moeten wachten. Die periode voor het succes is volgens Youssef juist goed geweest voor de band. ‘Ik ben ook wel blij dat het eerste album juist geen succes is geworden. Ik merk gewoon dat je de ervaring nodig hebt voordat je weet wat je aan het doen bent.’ Dat punt is volgens de zanger nu aangebroken. ‘De tijd die we voor onszelf genomen hebben, gebruiken we nu om dit succes vast te houden. Door die periode kunnen we dat vasthouden.’