INTERVIEW – METRO NIEUWS

KENSINGTON HEEFT GEEN BAAS MEER
by Guido Verburg

Jullie grote doorbraak lijkt nog maar kort geleden; wilden jullie doorpakken door snel met een nieuw album te komen?
Drummer Niles Vandenberg: Na het afgelopen festivalseizoen hebben we eigenlijk geen pauze genomen, maar ons meteen teruggetrokken om aan nieuwe muziek te gaan werken. Op dat moment was ons tweede album Vultures trouwens ook al anderhalf jaar uit; het echte succes begon pas met de release van single Home Again in januari. Dat werd echt een hit en daarna kwamen Pinkpop en al die andere grote festivalshows. Voor iedereen die ons toen pas ontdekt heeft, zal dit misschien een snelle opvolger lijken. Maar wij waren echt wel weer toe aan nieuwe nummers.

Na debuut Borders en daarna Vultures is er nu Rivals. Vinden jullie albumtitels van één woord gewoon het mooist?
Zanger Eloi Youssef: Nee, we wilden graag juist een keer een lange titel, maar het lukt ons nooit iets goeds te verzinnen. We wachten er ook altijd tot het laatste moment mee. Achteraf lijkt Rivals misschien ontzettend stijlvast, maar het is niet alsof we er heel bewust voor gekozen hebben. Het is net als met dat strakke artwork van het hoesje. We bedenken altijd heel heftige dingen, een haaiekop uit een vulkaan of zo. En dan luister je nog eens naar je muziek, en je kijkt weer naar die haai en dan denk je: misschien past het toch niet helemaal. Zo gaat dat met ons: we bedenken van alles en vervolgens blijven we toch wie we zijn. Muzikaal zoeken we natuurlijk wel vernieuwing, maar ook die blijft wel altijd binnen onze eigen stijl.

Waar zit die vernieuwing ‘m ditmaal dan in?
Niles: Je hoort de kilometers die vorig jaar gemaakt hebben er echt in terug. Niet dat we zijn gaan zitten van: we moeten een festivalknaller schrijven! Maar als je veel van dat soort grote shows gedaan hebt, neem je dat vanzelf mee het schrijfproces in.

Eloi: In de studio ben je alleen nog maar bezig met: dit lijkt ons een vet refrein. Maar als we dan op Paaspop een nummer als Streets voor het eerst voor zo’n massa mensen spelen en ik zie al die vuisten omhoog gaan, weet ik wel dat het weer gaat werken.

Heeft Vultures jullie ook buitenlands succes gebracht?
Niles: Vultures is uitgekomen in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, België en in Indonesië. En in al die landen hebben we ook getourd. Het succes wisselt; in Duitsland staan we nog aan het begin, ongeveer waar we in Nederland met het eerste album waren. Maar in Zwitserland en Oostenrijk gaat het goed, we zijn net terug van het Gurtenfestival in Bern. Dat is het grootste festival van Zwitserland en we speelden in een stampvolle tent.

En Indonesië dus.
Eloi: Ja, dat is wel het grootste rocksterren-avontuur uit het bestaan de band geweest. In 2011 waren we daar voor het eerst, toen kwamen we nog maar net kijken in Nederland en werden we uitgenodigd voor een gratis trip naar Indonesië. We werden er onthaald als de grootste sterren op aarde, compleet met persconferenties en honderden klikkende fotografen voor je neus.

Niles: En de tweede keer was de dag na Pinkpop vorig jaar. ‘s Ochtends eerst nog naar Giel, daarna meteen naar Schiphol. Het was een gekkenhuis, we hebben vijf dagen achter elkaar interviews gedaan en voor we het wisten, waren we terug in Nederland.

Kopen mensen jullie albums daar dan ook?
Niles: Nou, ze zijn er wel te koop, maar er wordt natuurlijk vooral illegaal gedownload en gekopieerd. Maar wij rekenen toch nooit op grote verkoopaantallen, ook niet in Nederland. Er zijn 14.000 kaartjes verkocht voor onze najaarstournee langs de clubs en daar komt volgend jaar ook nog een show in de HMH bij. Ik geloof echt niet dat al die mensen ook onze platen kopen.

Eloi: Wij zijn niet anders meer gewend, wij zijn van een nieuwe generatie bands. Wij verdienen ons geld met heel veel spelen, met albums verkopen zijn we helemaal niet bezig. We willen vooral dat mensen overal onze muziek kunnen horen. Dat kan via platen, maar ook shows, via clips en via streams.
Niles: En als je kijkt naar de streams op Spotify of de views YouTube, dan zie je dat onze eerste single in no time meer dan een miljoen keer beluisterd en bekeken is. Dat is bizar om je voor te stellen.

Jullie moeten er wél van kunnen leven, natuurlijk.
Eloi: Rond de release van Vultures was dat inderdaad nog moeilijk. Daar hebben we zelf heel veel in moeten investeren, terwijl op dat moment nog totaal niet duidelijk was of we het eruit zouden halen. Als we toen twee weken naar Berlijn gingen om op te nemen, moesten we onze bijbaantjes afbellen – net zo lang tot we geen bijbaantjes meer hadden. Nu zijn we zover dat we onszelf een salaris kunnen betalen. Als we nu naar Berlijn afreizen, hoeft niemand meer zijn baas te bellen.

http://www.metronieuws.nl/entertainment/kesington-heeft-geen-baas-meer/SrZnhf!owu51RUWNuI7U/

interview metro page 01

interview metro page 02