RECENSIE – RIVALS – CULTUURBEWUST

KENSINGTON – RIVALS
by Bram van Kolfschooten

Het gaat goed met de Nederlandse popmuziek. Steeds meer bandjes en artiesten van eigen bodem weten hun weg te vinden naar de top, om nog maar te zwijgen van de Nederlandse DJ’s. De vaandeldrager van deze stijgende lijn, althans volgens velen, is Kensington. Met hun album Vultures waren ze niet meer van de radio te denken en ieder festival moest ze hebben. Toch werd het hoog tijd voor iets nieuws en daar komt Rivals om de hoek kijken, maar is dit album wel de juiste zet?

Welgeteld zes nummers van Vultures werden uitgebracht als succesvolle singles en voordat het nieuwe album nog maar het daglicht mocht zien was Rivals al twee ’3FM megahits’ rijk. Op album nummer drie bouwt Kensington voort op hun succes. Pakkende songs die doen denken aan een mix van het melodische geluid van Coldplay (met name uit hun begintijd) en het krachtige geluid van de stadionrock van Kings Of Leon sieren het album. Veel tijd neemt Rivals niet in beslag. Tien liedjes maar staan er op dit album en na nog geen veertig minuten vliegt het klepje van je cd-speler open, moet je de naald van de plaat halen of doe je je oortjes uit.

Elkaars ‘Rivals’
Ook al duurt Rivals niet ontzettend lang, Kensington vraagt toch erg veel van de luisteraar. Een constante strijd om aandacht van de vier heren maakt het lastig om de nummers te blijven volgen. De wil om het beste uit zichzelf te halen heeft Kensington genekt. Er gebeurt veel te veel op Rivals en het voelt constant alsof de bandleden elkaar willen overtreffen. Een erg vol geluid volgt, met het gevaar om snel uit de bocht te vliegen. Dat gebeurd ook. Rivals is simpelweg tè vol. Aan ervaring zal het inmiddels niet liggen, maar het is Kensington niet gelukt haar krachtige live sound te vertalen naar het album. Het klinkt eerder als een warrige brei van geluid.
Met deze plaat onderstreept de Utrechtse formatie nogmaals dat het een echte single-band is (want de liedjes hebben zeker kwaliteit). Om die singles dan vervolgens te bundelen tot een volwaardig album wilt nog niet echt lukken.

http://www.cultuurbewust.nl/muziek-99070-kensington-rivals-recensie/