LIVE RECENSIE – EFFENAAR – MANIFY

KENSINGTON BLAAST EFFENAAR OMVER

Eén van de populairste Nederlandse bands op dit moment is Kensington. Vorig jaar wonnen ze, onder andere met de hit ‘Home again’ nog drie 3FM awards. Dit jaar lijkt de carrière van de vierkoppige band niet in een stroomversnelling, maar in een deeltjesversneller te zijn geraakt. Met hits als ‘Streets’, ‘All for nothing’ en nu ook weer ‘War’ steken zij met kop en schouders boven rockend Nederland uit. Gisterenavond stond Kensington in een uitverkochte Effenaar.

Tijdens het voorprogramma, dat werd verzocht door de Utrechtse band Aestrid, liep de Effenaar snel vol. Het publiek was vooral rumoerig aan het kletsen onder het genot van de eerste drankjes. Erg geïnteresseerd in wat zich op het podium afspeelde leek het overgrote deel niet. Mij kon het eerlijk gezegd ook niet bekoren. Ik kwam niet echt in de juiste stemming, zoals ik dat wel kwam zodra Kensington de eerste noten begonnen te spelen.

Maar die eerste noten kwamen niet meteen. Er werd rustig de tijd genomen om de instrumenten op het podium vakkundig af-, om- en op te bouwen. Hier en daar begon het publiek wat ongeduldig te worden, af en toe klonk er een voorzichtige fluit-solo, maar volgens mij was het het wachten meer dan waard.

Na de opening met ‘All for nothing’ werd de Effenaar volledig omver geblazen. In rap tempo werden de bekendste nummers afgewisseld met – voor mij althans – wat minder bekende nummers. Tussendoor werd zo nu en dan de muziek stilgelegd voor interactie met het publiek. Onder andere een foto met het publiek, die “op elkaars schouders moesten gaan zitten met de handen in de lucht”, zweepte het publiek en daarmee de sfeer zeker op. De cover van Hozier – Take me to church leek dat trouwens niet te doen. Een aantal mensen zong mee, maar ik zag vooral ook veel mensen afkeurend reageren.
Het is duidelijk dat het publiek kwam voor Kensington, en niemand anders dan Kensington. De sfeer was hierdoor ongekend. De covers konden niet door iedereen gewaardeerd worden, terwijl de hele zaal wél volledig uit z`n plaat ging op de eigen nummers.
Wat mij betreft heeft Kensington deze helden status die het nu heeft dubbel en dwars verdiend. Snoeiharde (en zuivere!) muziek, een dijk van een stem en een duidelijk zichtbare chemie op het podium zorgden voor een top avond in Eindhoven!

Bekijk hieronder de volledige foto reportage:

http://www.manify.nl/kensington-blaast-effenaar-omver/